...

Idag har jag visat Rutan och Worka. Det gick jättebra. Rutan kändes superfin när jag visade henne.
Bettan var också superfin idag, hon gjorde rena byten åt båda hållen och fick träna lite piaff och passage som belöning. Tänk, det är vissa dagar när allting känns bra. Det kan ju inte bara bero på hästarna ;)
Igår kom det en ny häst för utbildning. När jag kom in i stallet idag smälte jag ner i en liten pöl på golvet, den har så fina ögon. Jag har förälskat mig i ögonen och så är han väldigt snäll också.
Min hemlighet går också bra... Men man ska inte ropa hej...

Fredag


Idag har det varit en ganska vanlig fredag vilket betyder upp vid sju, vara i stallet halv åtta, kvart i åtta, släppa ut, mocka, rida Liza som var jätteduktig idag och gjorde sju byten i varje, piaff och passage. Passagen börjar gå lättare. Vilja fick gå ute på den fantastiska vägen som jag skrev om i senaste inlägget. Idag var det verkligen fantastiskt, lite nysnö och sol och Vilja piaffade, passagade och gjorde tolv byten i varje fastän jag bara bad om ett singelbyte, hihi. Det var härligt! Sedan red jag Worka, saluhästen, och han blir finare och finare för varje dag. Och så blir det av någon konstig anledning alltid lite städning, det kan bero på att jag bara slänger alla grejer i gången när jag har ridit. Efter det tog jag lite lunch och åkte sedan bort till Cilla och Ulf. Det brukar bli en fika när jag kommer till Cilla och Ulf på fredagarna, så även idag. Hästarna gick bra även här. Cilla red lite lektion på Bettan som gick som tåget! När jag åkte hemåt messade Maria och frågade om jag ville komma in till flygeln och äta middag (också vanligt förekommande på fredagar) och det ville jag ju såklart. Sedan var jag uppe en sväng på Qvadratens första möte, en ungdomssatsning som kommer att bli helt unik!

Imorgon bär det av mot skåne. Jag ska åka ner och titta på lite hästar. Jag ska försöka åka vid sex, halv sju. Puh, jag tycker inte om att gå upp så tidigt. Men det blir nog en väldigt bra dag!
Och så följer jag med spänning min lilla hemlighet den här helgen ;)

Tjingeling!


Löpande hanhundar, eller just det, det är Bettan som löper


Bettan löper så hanhundarna hänger som ett pärlband efter henne. När jag skulle ut på ridtur härom dagen så fick jag med mig fyra hundar. jag satt och skattade för mig själv, jag och Vilja behövde inte känna oss ensamna. Det brukar följa med en, två eller möjligen tre hundar, men den här gången följde Max, en rodesian ridgeback med för att uppvakta Bettan. I morse stod han grensle över en forster som bor här, den låg verkligen på rygg under honom. Max tyckte att han kom för nära Bettan, men medan de gjorde upp så sprang Bettan långt därifrån.

Den här vintern har det gått att rida ut mycket. Det går en grusväg bort från Segersta som är perfekt att rida på nu när den är snötäckt. Jättebra underlag för hästarna.




Jag i sadelkammaren                                   Foto: Göran K Josefsson

Försäljningsvideo på Workano



Mmmmhmmmm!!!


Nu jädrar har jag något spännande på gång. Jag kan inte berätta något än, men snart...

Här kommer lite
Svar på kommentar:

Från Åsa:
Var chauffören så snygg så att du glömde väskan med flit?
Du har ju för det mesta ett fullspäckat schema med aktiviteter lite varstans, inte konstigt att du glömmer saker lite då och då.

Svar: Haha. Eller var han fr distraherad för att komma ihåg väskan. En taxichaufför ska väl gå ut och ta ut väskan ur bilen!


Från Katja:
haha, Jeanna, så typsikt dig ;) jag menar, hur många gånger är du inte lite väl optimistisk om tex mängden soppa i bilen :P Kommer du ihåg när vi stod typ 2 km från macken, mitt i vintern, och fyllde på bensin med en urusel papperstratt?
Kram
Katja

Svar: Jag har stått med bensinstopp i år med. 200 meter ifrån en bensinmack (tur i oturen). Jag var på väg till ridsportbutiken i Vittinge, varifrån jag för övrigt får sponsring (Jihoo!), och var mitt ute i ingenting när bilen började guppa fram. Men jag kom ända fram tills att det var 200 meter kvar... till en obemannad bensinmack.. Men det fanns en närbutik precis bredvid och där kunde jag köpa en dunk som jag fyllde med bensin. Numera står dunken fylld med bensin i backluckan på bilen! :)
Kramkram



Oh my God



Hur kan det komma sig att sådant här alltid händer mig, jag måste vara en av världens mest vimsiga människor. Som jag skrev i går så skulle jag åka ner till Linköping för att fira Lenas doktorering. När jag håller på att ta in hästarna ser jag att klockan är 14:20 och pendeln som jag ska ta går 14:39. På 19 minuter ska jag hinna upp till lägenheten, byta jacka, hämta väskor och hinna in till Bålsta. Omedveten om att min mobilklocka går 4 minuter efter så tror jag fortfarande att jag ska hinna med pendeln när jag kommer in mot parkeringen vid pendelstationen.

Men nej, pendeln hade gått. Med nästa pendel har jag 3 minuter på mig att byta tåg i Stockholm. Jag försöker ringa SJ och boka om min biljett, men det är 20 minuters väntetid och samtalet bryts dessutom två gånger. Min kusin Ylva skulle åka samma tåg så jag ber henne kolla vilket spår jag kommer in på och vilket spår nästa tåg går från och om det kommer att vara möjligt att hinna. När jag står i startgroparna och laddar för att göra en rusning mellan tågen så ringer Ylva och säger att tåget är inställt. Tänk vilken tur för mig! Vi fick istället en timme i Stockholm och kunde i lugn och ro gå och fika.

Väl framme på Nationernas Hus i Linköping så var middagen var jättetrevlig och rolig. Och det var supertrevligt att träffa släkt och vänner igen. Efter middagen blev vi kvar på nationernas hus och sent om sidor åkte vi taxi hem. I morse upptäckte jag att min resväska inte hade följt med mig hem. Jag skrattade lite och tänkte att den har jag väl glömt i taxin. Som tur var så hade jag fått ett visitkort (och en puss) av taxichauffören och kunde ringa honom. Han låg väl och sov vid denna tidiga morgontimme så jag fick tala in ett meddelande på telefonsvararen. Det kunde ju även vara så att jag hade glömt väskan på Nationernas Hus så jag ringde även dit, utan att få något svar.

På morgonen gick vi alla hemma och skojade om min vilsenhet och drog oss till minnes andra gånger då jag glömt eller tappat bort saker, så som bilnyckeln som jag glömde på ett hotell i St: Petersburg så att min kompis från Katrineholm (jag bodde där då) fick komma med en extranyckel. Han kom förstås inte ända till St:Petersburg med nyckeln, men han kom med den till flygplatsen där bilen stod. Jaja. Det var väl inte så farligt med den här väskan tänkte jag tills jag kom på att jag hade hela förra årets bokföring i den. Jag hade tagit med bokföringspärmen för att kunna sitta räkna lite på tågresan. PANIK, PANIK, PANIK!!!!!

Jag fick inte tag på taxikillen och jag fick heller inte tag på någon på Nationrnas Hus. Till slut när jag satt och försökte knåpa ihop ett desperat meddelande så ringde taxikillen upp och han hade väskan i sin bil. Puh, tack och lov!!! Vi möttes upp på stationen i Linköping och väskan överlämnades. När jag kom till pendelstationen i Bålsta och närmade mig bilen ser jag att jag i all brådska hade glömt att slå av ljuset. AAAhhhhh, det fattades bara att bilf-n inte skulle startar efter den här persen. Men jag bytte batteri på den för två dagar sedan och det var nog min räddning.

Ibland ska man ha lite tur


Helg igen?


Men herre Gud, hur har det kunnat bli helg igen, det var ju nyss helg, jo visst ja, för att du måste vila på söndag, men här ska du veta är det no mercy för att det är söndag, då är det jobb igen. Men idag ska jag fara ner till Linköping och fira att Lena (min brors sambo) har doktorerat.

Tjingeling!


Helgrapport


Fantastisk helg. Träningen för Lussan med Liza gick jättebra! På lördagen var jag lite stressig och bara schvissade igenom alla rörelser och Lussan hann inte säga så mycket. Men på söndagen gick det superbra och jag fick väldigt bra hjälp. Liza gick så himla bra! Hon gjorde bra bytesserier, 5 byten i varje. Piaff och passage och fantastiska travslutor. Hon kändes sååååå fin!
Efter lite lunch på johannesberg åkte jag hem och red Vilja och sedan vidare till nästa kurs för Mattias Jansson. Jag fick jättebra hjälp med bytena. Här kommer två snuttar från måndagens träning.







Svar på kommentar

Postat av Emelie Brolin:

Hej Jeanna!
Vilken fin blogg du har, verkar som att vi hästfolk alltid har fullt upp =) KRAM!

Svar: Tack!!! Vad gulligt av dig! KRAMKRAM! Hoppas vi ses snart!


Postat av Sarah:

Hej!
Såg att du utbildat dig till civilingejör. tänkte höra hur det gått för dig att hinna med hästarna under tiden du pluggar? funderar själv på att söka en liknande utbildning och är lite orolig över att inte hinna med att rida ordentligt då jag börjar plugga.

Svar:

Hej Sarah!

Jag utbildade mig till civilingenjör, jag är inte helt klar än. Håller på med rapporten på mitt examensarbete när jag hinner, det blir dessvärre inte så ofta men jag måste verkligen bli klar!
Det är tufft att hinna med häst samtidigt som man utbildar sig, men vi "hästfolk" (som Emelie så riktigt påpekar) har nästan alltid fullt upp och är vana att planera och disponera vår tid så det går! Jag hade bara en häst under det första året som är hårdast på civilingenjör. Jag hade hästen på ett stall där jag hade hjälp med skötsel och min häst gick i skrittmaskin varje dag vilket gjorde att jag kunde låta bli att åka ut en dag i veckan om jag behövde stanna hemma och plugga. Jag stod då på Hagelstena utanför Uppsala, fantastiskt bra stall och trevliga människor. I början tyckte nog folk att jag stressade när jag bara kom ut och red, slängde ihop mina grejer och sedan stressade iväg igen, men det var nog nödvändigt i början när man utöver plugget ville hinna med lite andra aktiviteter. Efter något år började jag ta det lite lugnare och stannade kvar och pratade med folk och det blev mycket trevligare. När jag tävlade och hade mycket träningar gick jag ner på att läsa på 75%, det går ganska bra på civilingenjör de första åren eftersom det ofta går 3 kurser samtidigt (det beror nog i och för sig på var man läser, men i Uppsala var det så). I slutet hade jag två hästar och läste heltid, jag vet inte riktigt hur det gick till, men då tror jag att det var lite lugnare på schemat. Man lär sig också att det är ingen katastrof om man missar en tenta. Jag tror i och för sig att jag bara kuggade två tentor varav en var den allra sista som jag var helt övertygad om att jag hade klarat ;)
Även om jag inte kommer jobba med bioteknik inom de närmsta åren så är jag jätteglad att jag har utbildat mig! Jag har lärt mig otroligt mycket och fått en stor kunskapsbank och en väldigt bra back-up plan om hästeriet inte skulle funka!


Oj vilken vecka!


Den här veckan har varit fullt upp hela tiden, kunder på hästar, ägarbesök, två hästar har åkt hem, en har kommit. Idag och imorgon ska jag på förbundsträningar för Lussan och imorgon kväll och måndag ska jag träna för Mattias Jansson med Häst-Bettan. Nu är det bäst att jag sätter fart så att jag hinner rida lite innan jag åker till Lussanträningen.

Killevippen!

Tävlingsplanering


Nu är det dags att tävlingsplanera! Wiiii! Förhoppningsvis ska Vilja gå Svår B:1 och Intermediaire II och kanske Grand Prix framåt sommaren eller hösten. Liza känns superfin just nu och gör piaff, passage och 5 byten i varje, hon kan nog debutera Svår B:1 till sommaren, fram tills dess får hon gå lilla rundan. Carran vore kul att rida 6-års championatet på. Bettan får nog börja på små regionala tävlingar, hon avancerar i bytesträningen så det kanske kan bli någon Msv B snart. Jag hoppas ju även på att jag kan åka en tur till Tyskland för att träna och tävla. Det gäller det att få ihop tävlingshelgerna, det kräver sin planering. Då är det bra att ha en fin kalender, tex kalendern från ridsportförbundet som stödjer Svensk dressyr inför VM i Kentucky, den finns att köpa hos mig eller i ridhuset på Segersta och kostar bara 100:-


Framsidan och januaribilden i dressyrkalendern

http://www3.ridsport.se/Evenemang/WEG2010/Nyheter/2009/HangVM-aretpavaggen/

Nu ska jag åka bort till Cilla och Ulf, som numera går under samlingsnamnet Cilf, och rida Debbie, Rutan och Bettan.

Tjingeling!


Avsutten träff med landslagstruppen



I helgen har det varit avsutten träff med landslagstruppen. Det började med en lunch på K1 i Stockholm, därefter fick vi en visning av stallarna, veterinäravdelning, smedja, sadelkammare mm.


Ett av stallen på K1

Sedan hade vi möten och diskussionsgrupper på eftermiddagen. Dagen avslutades med trerätters middag på Glory hits med en fantastisk 70-talsshow! Sedan dansades det förstås endel efter det.


Caroline Bonde och Kristian von Krusenstierna, Glory hits-showen i bakgrunden.


En av de fantastiska servitörerna och showartiskterna. Bo Jenå i bakgrunden till vänster och Magdalena Skatt till höger om servitören.




Idag har vi haft föreläsning med ett företag som heter Heart math. Det var mycket intressant och handlade framför allt om att kontrollera sin stress och obalans med andningen. Andningsrytmen och hjärtslagen styr många andra funtioner i kroppen. Snabb hjärtrytm leder till stress och utsöndring av stresshormonet kortisol. Höga nivåer av kortisol under längre tid ger sänkt immunförsvar och bryter ner kroppen. Det kan därför vara bra att kunna kontrollera sin stress och hjärtrytm. Vi gjorde ett mycket intressant test där man skulle koncentrera sig på andningen. Hjärtrytmen kom upp som en graf på en dator. Jag hade väldigt bra rytm tills jag blev störd av yttre faktorer och trots att jag försökte fokusera var det inte förrän ledaren sa till mig att koncentrera mig på andningen som jag kom tillbaka till rätt hjärtrytm. Att komma till ett positivt tillstånd var också i fokus i Heart maths föreläsning.


Magdalena Skatt och Anna Haag ser väldigt positiva och glada ut!



Hannah var här och tränade med Monnet idag och hennes snälla pappa hade fixat en Mountain Works-jacka till mig, UNDERBART!!!!  I en härlig brun färg, jag älskar ju brunt!





Nu har jag ont i halsen och känner mig lite sjuk, hoppas inte att det blir värre. 














Barndomsgänget!


Ikväll är min kusin, Ylva, och min barndomskompis Livia på besök. När jag och Livia hänger gör vi nästan alltid hemgjord pizza, så även idag.


Ylva, Liva och jag



Mmmmm!!!


Så nu blir det pizza!



Kylan biter mig i benen!

Jag har stått i och ridit även när det har varit kallt men idag var det -24 grader och nu sitter jag inne i soffan. Jag har i och för sig varit ute och skrittat vilja och haft en lektion och ska snart ut och rida igen. Borta hos Cilla och Ulf var det -27,5 så hästarna där får vila idag.

Idag blir det bilder från både det ena och det andra:


Nyårsafton firades på Segersta med såväl stora som små människor:




Två chihuahua/ jack russel-valpar som Hannah var hundvakt åt.


En härlig nyårstallrik med hummer, krabba och rökta räkor, fantastiskt gott!




Bettan som hjälper till att öppna sin julklapp på julafton



Häst-Bettan i stallet på Sista gård med sin matte Cilla. Cilla är en av de bäst klädda hästmänniskor jag vet. Alltid matchande färger och snygga ridbyxor, västar och tröjor.



Ulf och Leggie är ju förstås också snygga!

Svar på kommentar:

Postat av: Anna

jätte rolig blogg att läsa. Åker du runt och har träningar på olika ställen i landet ?eller är det bara hemma på gården ?

Svar: Tack, jättekul att höra att du gillar bloggen! Jag har träningar på fler ställen och åker iväg och har kurser ibland. Titta på min hemsida för mer information www.jeannahogberg.com

Postat av: Andrea Linder-Lood

vill bara säga hej, o att det är jag som fött upp Rubellit o sålt henne till Mariah. Följer Rut på avstånd, hoppas hon sköter sig nu, och säljs till Göteborgstrakten. Är det inte du Jeanna som skall rida o förmedla henne? Mvh Andrea

Svar: Hej! Japp, det är jag, det finns nog inte så många fler Jeannor i hästsverige :) Rutan mår jättebra och trivs väldigt bra i sitt nya stall. Hon är rolig att rida och har ett härligt tryck i bakbenen.

Postat av: mamma

Hej du! Har tittat på häst-bettan igen (segerstamästerskapen). Förutom hennes fina galopp, hjälp vilka fina övergångar hon gör!!

Svar: Hon är en stjärna ;)

Nu ska jag ut till stallet igen!

 

Tjingeling i vinterkylan!


...


Idag har jag haft nio hästar att rida, vilken tur att jag har hjälp av duktiga, duktiga Hannah. Hon och hennes ponny Monnet är här och tränar i några dagar. Hannah har varit till fantastiskt bra hjälp och så rider hon väldigt bra också!

Mamma skrev mycket riktigt i en kommentar att jag inte hade svarat på hur gammal Debbie är. Hon är sju år och ligger faktiskt väldigt bra i fas med vad en sjuåring ska kunna. Hon kan byta i serier och gör väldigt bra början till piruetter.

Nytt år, ny häst


Nu är nyårsfirande och "dagen efter vila" över och det är back to work.

Idag fick lilla Liza jobba igen efter att hon var med om en liten olycka med sitt öga. Hon fastnade med grimman i fästet för att stänga boxdörren så hon ryckte upp huvudet och kände att hon satt fast så hon duckade igen och slog i fästet igen, precis under ögat så hon har sett ut som ringaren i notre dame(inte riktigt). Nu har svullnaden gått ner och idag fick hon jobba igen, hon var jätteglad och väldigt pigg!

Det kom en ny häst för försäljning till Cilla och Ulf. Den är efter Rubinrot och är 5 år. Precis som Debbie är hon också skimmel. Hon var väldigt go, väldigt trevlig att rida och verkar ha väldigt bra självförtroende . Hon bara slog sig ner. Bettan var däremot lite besvärad över omorganiseringen i stallet. Hennes två bästa kompisar har flyttat in i stallet bredvid, det ligger vägg i vägg med det andra stallet men för Bettan var det lite jobbigt.


Svar på kommentar:

Undrar vad det är för stam på hästen som är till salu och hur gammal den är? Vad är det för stam på bettan? fin häst. Tack för trevlig läsning

svar:  Debbie är efter D-Day, Arram, Curacao. Bettan kommer från Holland men är okänd stam på. Det vore verkligen intressant att veta vad hon har för ursprung. Tack för den fina kommentaren!



RSS 2.0